Kipinä osallistumisesta vuoden 2014 Transalpiin syntyi Puruvesiajoissa elokuussa 2013. Jouni ehdotti osallis­tumista ja kertoi, millaisesta kilpailusta oli kysymys. Lähtökohtaisesti kaikki joukkueen jäsenet olivat heti kiinnostuneita, mutta asiaa jäätiin pohtimaan muutamiksi viikoiksi. Syyskuussa tehtiin päätös, että yritetään ilmoittautua kisaan.

 

Vaikka osallistuminen ei vielä ollut varmaa, istuimme lokakuussa Jounin kanssa saman pöydän ääreen suunnittelemaan harjoittelua. Jounin kokemus vastaavaan kilpailuun valmistautumisesta auttoi suunnitte­lussa. Harjoittelun kulmakiviksi nousivat määrällisesti runsas peruskestävyysharjoittelu, vauhtikestävyys ja voimaharjoittelu.

 

Viikon pituisessa etappiajossa on tärkeää, että elimistö on tottunut kestämään pitkäkestoista rasitusta pe­räkkäisinä päivinä. Oikotietä hyvään peruskestävyyteen ei ole, vaan rauhallisia pk-lenkkejä on jaksettava puurtaa riittävästi. Pitkä pk-harjoitus on oltava ohjelmassa säännöllisesti, jotta rasva-aineenvaihdunta ke­hittyy. Keväällä on yritettävä simuloida kisaviikkoa muutaman kerran ajamalla viikon aikana amatöörin kor­viin hurjalta kuulostavat 20-25 tuntia.

 

Vuoristoetapeilla mäen nousussa tarvitaan kestovoimaa. Etupyörän osoittaessa yläviistoon, kampea on väännettävä voimalla. Ylämäessä kampikierrokset laskevat ja ajamisesta tulee ”punnertamista”. Päätimme Jounin kanssa punnertaa voimaa jalkoihimme sekä punttisalilla, että tekemällä lajivoimaharjoituksia pyörällä.

 

Tehoharjoituksilla on myös tärkeä rooli kilpailuun valmistautumisessa. Keskimäärin 30-60min kestävät vuo­ristonousut on puskettava ylös vauhtikestävyysalueen sykearvoilla. Sekä aerobista että anaerobista kyn­nystä on pyrittävä siirtämään lähemmäs omaa maksimisykettä. Tavoitteena on minimoida jalkojen ”happo­hyökkäys” ylämäessä. Käytännössä kaikki tämä tarkoittaa säännöllistä vk-harjoittelua ja satunnaisempia mk-harjoituksia. Kevään ja alkukesän kansalliset kilpailut ja kuntoajot toimivat hyvin kovina tehoharjoituk­sina.

 

Kaikkia edellä mainittuja fyysisen kunnon osa-alueita ei tietenkään kannata yrittää kehittää yhtä aikaa. Harjoittelun jaksottaminen auttaa keskittymään yhteen tai muutamaan ominaisuuteen kerrallaan. Käytän­nössä harjoittelun painopiste on viikkotasolla joko määrässä, tehossa tai voimassa. Jaksotuksella oli alusta­vasti tarkoitus rakentaa jonkinlaista kuntohuippua Transalpin lisäksi maaliskuulle hiihtokilpailuihin, mutta Suomen vaihtelevat talviolosuhteet ovat lyöneet tänä vuonna kapuloita rattaisiin.

 

Antti